Här har ni ett recept av en av mina favoritkockar, Leila Lindholm.
Ingredienser
Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Fyllning:
500 g frysta björnbär (två paket)
500 g frysta blåbär (två paket)
2 st citroner, rivet skal
2 dl strösocker
3 dl potatismjöl
Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
Råsocker
Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
6 st ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde
Leilas tips!Denna pajen bakar jag med djupfrysta bär. När bären bli varma släpper de mycket vätska, detta gör att man måste ha ganska mycket potatismjöl i bärblandningen.Obs!Man ska INTE tina upp bären innan och hälla bort någon överflödig vätska.Gör man pajen på färska bär bör man dra ner på mängden potatismjöl eftersom dessa inte släpper lika mycket vätska.
Gör så här
1. Mördeg:
2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
5. Fyllning:
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen.
8. Rör ihop de djupfrysta björnbären och blåbären.
9. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.
10. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1 ½ cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen.
11. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över.
12. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.
13. Vaniljkräm: (8 portioner)
14. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
15. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
16. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar